11.6.16

Huikean ravitseva ja maukas pata feat. kurkuma, quinoa, linssit ja bataatti



Jep, olen edelleen täällä. Luvattoman pitkä blogihiljaisuus, vaikka olen täynnä elinvoimaa kesän ja sen ulkoilmaan liittyvien lieveilmiöiden ollessa normaalia aiemmin täällä. En kyllästytä teitä kootuilla selityksilläni hiljaisuudesta, vaan menen suoraan asiaan. Luvassa arkiruokaa luokassa “terveellistä, mutta jännittävän hyvää”. 

Kuten aiemminkin on todettu, olen tiukassa koukussa kurkumaan. Tungen sitä lattejuomaani, kaikkiin mahdollisiin ruoanlaiton käänteisiin, itsepuristettuihin mehuihin ja smoothieihin ja näiden lisäksi nautin sitä Pukkan luomukapseleinakin. Luulisi siis, että olen tulehdukseton ja täydessä ruumiin ja sielun voimissani, sillä sen verran ihmeellisenä tuota keltaista yrttimaailman kultaa pidetään. 

Tässä siis taas yksi kurkumainen resepti, joka on ravintosisällöltään ja maultaan muutoinkin upea - vaikka näyttääkin jonkun silmään takuuvarmasti vähän epäilyttävältä. Se tarvitsee ehdottomasti kaverikseen raikkaan sitruunaisen jugurttikastikkeen, joka hieman parantaa sen ulkoista olemustakin. Ja katso, pata upposi - myös lapsille! Toki omat koemaistajani ovat tottuneet maistelemaan ja syömään rohkeimpiakin kokkauksiani ja ovat siten esimerkillisen ennakkoluulottomia (sanoo ylpeä ruokafriikkiäiti). 

Ihan lyhyesti kuitenkin vielä tuosta kultaisesta lemmikistäni, kurkumasta, jonka moni tuntee miltei mitäänsanomattoman makuisena mausteena Intiasta. Sitä pidetään erityisesti erilaisten tulehduksien torjujana, kipujen lievittäjänä, ruoansulatuselimistlö hellivänä, ihoa heleyttävänä, muistia tukevana - ja ties minkä terveysongelman tukihoitona. Kurkuman imeytymiseen tosin tulee kiinnittää huomiota, sillä kurkuma on tunnetusti vaikea imeyttää. Tärkeä lähtökohta on, että ylipäänsä imeytyäkseen kurkuma tarvitsee kaverikseen jotakin voimakasta maustetta - useimmiten suositellaan mustapippuria - ja rasvaa. 

Tämän jutun resepti ei varsinaisesti valmistu kauden vihanneksista vaikka pidänkin niiden suosimista tärkeänä, sillä innoitus siihen tuli eräästä amerikkalaisesta tv-ohjelmasta jota kuuntelin kerran autossa. Ohjelmassa valmistettiin pataruoka, jonka tarkoitus oli kurkuman siivittämänä paistatella kaikin puolin ravintoarvoiltaan häikäisevänä kullankeltaisena terveyspommina. 

Padassa on tästä syystä yhdessä pääosassa bataatti. Se on ravintoarvoiltaan oivallinen, sillä siinä on runsaasti kuituja, beetakaroteenia (esim silmille tärkeän A-vitamiinin esiaste), C-vitamiinia ja kivennäisaineita. Bataatin kaverina minun padassani lymyilee myös porkkana.

Padan “perinteistä” viljan ja hiilarin roolia hoitaa quinoa, jonka moni tunteekin proteiinirikkaana, gluteenittomana viljelyskasvina, joka sisältää kaikki tarvittavat aminohapot. Quinoa sisältää hyviä rasvojakin, se on helposti sulavaa ja runsaskuituista ja sen maku on pähkinäisen lempeä. 

Linssit tuovat tähän herkkupataan paitsi koostumusta, myös lisää kasviproteiinia, kivennäisaineita ja antioksidantteja. 

Lisäsin sekaan myös siitakesieniä, ihan vaan koska olen sienihullu, mutta myös koska niillä on myös kertakaikkisen hienot ravintoarvot. 

Lue siis ohje tarkoin ja muista, että jugurttikastike todella kruunaa tämän ruuan. Älä siis oio siinä kohtaa. Vegaaniversion tekisin itse esim kaurafraichestä turkkijugun sijaan. Paistoin meillä tämän kylkeen tofupaloja, koska olen siihenkin koukussa. :D

Ohje mukailtu tästä ohjeesta

Kultainen bataatti-quinoapata
4-6 hengelle

3 dl quinoaa 
5-6 dl vettä
2 rkl kookosöljyä
1 iso sipuli
2 porkkanaa
1 iso bataatti 
2 valkosipulinkynttä
puoli rasiaa siitakesieniä
suht reilusti suolaa ja mustapippuria
2 dl linssejä
5-6 dl kasvislientä
2 laakerinlehteä
2 rkl omenasiiderietikkaa
korianteria
tuoretta pinaattia maun mukaan

2-3 dl turkkilaista jugurttia
1 luomusitruunan kuori raastettuna
1 luomusitruunan mehu
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Keitä quinoa paketin ohjeen mukaan. Sen kiehuessa kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli ja pilko kaikki vihannekset kuutioiksi. Quinoan valmistuttua, aseta se sivuun. 

Lämmitä kookosöljyä paksupohjaisessa reilussa kattilassa. Paista sipuli ja porkkanaa öljyssä muutama minuuttia sekoitellen. Lisää bataatti, valkosipuli, sienet, kurkuma ja suola ja pippuri. Paista muutama minuutti sekoitellen.

Lisää kasvisliemi, linssit, laakerinlehdet ja omenasiiderietikka. Anna halutua 15-20 minuuttia, kunnes linssit pehmenvät ja tarkista mausteet ja poista laakerinlehdet. 

Padan hautusessa sekoita keskenään turkkilainen jugurtti, sitruunan kuori ja mehu sekä oliiviöljy ja suola. 


Tarjoile pata kulhoissa siten, että asettele pohjimmaiseksi quinoa, siihen väliin silputtua, tuoretta pinaattia, päälle pataa, sitruunajugurttia ja päällimäiseksi reippaasti korianteria ja vaikkapa chilirouhetta.