6.11.16

Siis ooooämgee mikä kurpitsalatte!



Ette usko, miten suureksi kasvaa kynnys suoltaa juttua tänne, kun edellinen postaus on heinäkuulta. HEINÄKUULTA! Ja nyt on lunta maassa. Samaa vanhaa blogi-identiteettikriisiä tässä käydään läpi, mutta nyt on vaan pakko - sekä intoakin - ottaa rennommin ja kirjoitella taas kun aiheitakin on vaikka kuinka.

Intouduin taas, koska vietin ihanan (ja trendikkään) kurpitsalattehetken käydessäni Helsingin viehättävässä Healthinki-kahvilassa aiemmin viikolla. Omin sanoin healthinkiläiset kuvaavat paikkaa näin:

"Healthinki on terveellisen ajattelun ympärille rakentunut kahvila. Uskomme, että syömällä ravinnerikasta ruokaa voit huolehtia kehostasi ja mielestäsi sekä kohentaa kokonaisvaltaista hyvinvointiasi."

Jep, sopii mulle kuin revitty lehtikaali uuniini. Eli täydellisesti. Siellä vihdoin siis maistoin elämäni ensimmäisen Pumpkin spice latten sitten "entisen elämäni", jossa olin nauttinut niitä esimerkiksi Starbucksissa. Huh huh, miten ihmisen arvomaailma onkaan voinut muuttua - vaikka sisimmässäni olenkin aina ollut ituhippi.  

Niin, se mausteisen lämmittävä ja hivenen jouluinenkin juomaelämys hipoi todellakin täydellisyyttä ja samalla päätin, että se makumaailma olisi saatava osaksi talviarkeani. Etenkin, kun ainesosalistalla komeili ihan oikea kurpitsa, jonka kanssa olen edelleenkin vahvassa rakkaussuhteessa. Ja se ei tule muuttumaan mihinkään.


Joten siis reseptiin. Itselläni on nyt jatkuvasti paahdettua myskikurpitsaa jääkaapissa erityisesti tätä juomaa varten. Mielestäni on muutan aivan huippua, että sitä saa välillä meidän kaupasta jopa kotimaisena versiona! Lisäksi tein isomman satsin pumpkin spice mixiä lähes täysin Sonnentorin huippulaadukkaista luomumausteista, joten lämpimän juomakupillisen valmistamiseen ei tosiaankaan mene aikaa kuin kädenkäänne. 

Sekoitin toki mukaan myös hieman kurkumaa, joka kulkee arjessani monessa muodossa. Kävin hiljattain ayurvedisessä konsultaatiossa, jonka jälkeen tämä kultainen mauste on entistäkin enemmän arvossaan juuri itselleni. Siitä kenties lisää myöhemmin.

Kurpitsalatte
Kurpitsaa ja spice mixiä noin 1dl varastoon, kupilliset kahdelle

Kurpitsan paahtamiseen
1 myskikurpitsa
oliiviöljyä

Pumpkin spice mix
2 rkl kanelia (ceylon) jauhettuna
1 rkl inkivääriä jauhettuna
1 tl muskottipähkinää jauhettuna
1/2 tl maustepippuria jauhettuna
1/2 tl neilikkaa jauhettuna
1/2 tl kurkumaa jauhettuna
ripaus mustapippuria myllystä
ripaus suolaa

Kurpitsalatte
2 kuppia suosimaasi kasvimaitoa (suosin tässä Oatlyn iKaffe-versiota)
2 rkl paahdettua myskikurpitsaa
2 tl pumpkin spice mixiä
noin 1 tl vaahterasiirappia

Paahda kurpitsa: Lämmitä uuni noin 175 asteeseen. Halkaise kurpitsa neljään lohkoon, kaiverra siemenet ja siemenkohdan rihmasto pois. Aseta neljännekset kevyesti öljytylle, leivinpaperilla vuoratulle uunipellille leikkuupinta alaspäin ja paahda uunissa noin 45 minuuttia, tai kunnes kurpitsanliha on pehmennyt. Anna jäähtyä.

Tee pumkin spice mix: Sekoita mixin inekset keskenään esim kannelliseen lasipurkkiin. Voit napata siitä lusikallisen kurpitsalattekupilliseen helposti silloin, kun siltä tuntuu!

Valmista kurpitsalatte: Mittaa maito ja kaada se paksupohjaiseen kattilaan. Ala kuumentaa ja lisää kurpitsaa ja pumpkin spice mixiä kattilaan. Kuumenna sopivan lämpimäksi, ei liian kuumaksi. Lisää vaahterasiirappi. Kaada seos blenderiin tai miksaa ja vaahdota sauvasekoittimella. Kaada kuppeihin ja koristele vaahdolla ja kanelilla. 

Ei kommentteja: