1.4.15

Voi jestas, mikä bataattikeitto!


Jep, viime päivien kiistaton puheenaihe on ollut se, että loskaa pukkaa (eikä suinkaan lähestyvät vaalit). Täällä on pukannut hieman taukoa blogin päivittämisessäkin, pahoittelut siitä. Nyt kuitenkin juttujen näpyttelijänne on levännyt ja tilanne korjaantuu, promise!

Oli muuten melkoisen harmaa päivä tänään. Tällaisia päivinä päähän pulpahtaa helposti mieliteko syödä jotakin värikästä ja lämmittävää. Keitto, tuo parahin lohturuokani! Bataatista saa lohtukeittoon ihanan täyteläisen värin. Vielä kun sekaan soppaan heittää linssejä, kookosmaitoa, limeä, cashewpähkinää ja indonesialaista sambal oelek -chilitahnaa, kokonaisuus hivelee esteetikon silmää ja masua. Kaunista ja mielettömän maukasta.

Terveysintoiluni on jalostunut jo niin extreme-sfääreihin, että olen jättänyt maidon pois kahvistakin. Olen innostunut tekemeään itse pähkinämaitoja, joista viimeisimpänä tein cashewmaitoa. Sen siivilöimisestä jäi jäljelle ihanaa, pehmeää ja hienoa cashewrouhetta, jonka paiskasin mukaan keittoon. Se olikin yksi parhaimmista älynväläyksistäni viime aikoina. Lisää proteiinia kroppaan ja pehmeyttä keittoon. Tämän voi kyllä korvata ihan kokonaisillakin pähkinöillä, mieluiten jonkin aikaa liotettuina.

Nyt ei muuta kuin hauskaa ja maukasta pääsiäistä! Saattaapi olla, että päädyn runoilemaan matka(ruoka)juttua ihan Brittein saarilta asti lähipäivinä...

PS. Äitini sanavarastoon kuuluva huudahdus "Voi jestas!" on kaikessa huvittavuudessaan tarttunut perheen pikkupoikien sanavarastoon. En itsekään voinut vastustaa sen käyttöä tämän keiton yhteydessä.


Bataattikeitto 
Isohko kattilallinen

2 keskikokoista bataattia
noin 5 dl vettä 
kasvisliemikuutio
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1 limen mehu 
1,5 dl punaisia linssejä
1 dl liotettuja cashewpähkinöitä
2 rkl sambal oelek -chilitahnaa
suolaa ja mustapippuria

Kuori bataatit ja pilko ne noin 4 cm x 4 cm paloiksi. Laita bataattipalat kattilaan ja kaada päälle kiehuvaksi kuumennettua vettä (vettä saa olla noin 3 cm alle bataattien pinnan kattilassa). Anna kiehahtaa. Huuhtele linssit ja lisää ne kattilaan kookosmaidon kanssa (jätä pieni määrä kookosmaitoa tölkin pohjalle annosten koristelua varten). Anna kiehua, kunnes bataattipalat ja lissit ovat pehmeitä (noin 10 min). Lisää sekaan limen mehu, cashewpähkinät, sambal oelek -chilitahna, suola ja pippuri. Kuumenna kiehumispisteeseen, mutta älä keitä enää. Soseuta sauvasekoittimella ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa chilitahnaa, suolaa tai pippuria.

Voit koristella annokset kookosmaidolla, tuoreella korianterilla ja sambal oelek -tahnalla tai chilihiutaleilla.

Ei kommentteja: