22.4.15

Hortoillessa löydettyä: nokkospesto fetalla


Aika monessa tuutissa törmää juuri nyt hortoiluun - harrastus (tai ehkä jopa elämäntyyli) josta tuntuu tulevan joka kevät yhä trendikkäämpää. Hauskalla termillä tarkoitetaan siis luonnon villiyrttien keräämistä ja niistä ruoan valmistamista. 

Jokin voimakas, mystinen viehätys hortoilussa todellakin on. Se vetää katseen tiukasti maahan tähän aikaan vuodesta, vaikka samalla hymyilyttääkin leveästi. Silmä hakee, kädetkin hakeutuvat maahan kaivelemaan niitä ensimmäisiä nokkosia ja muita luonnon ilmaisia terveyspommeja. 

Nokkonen on erittäin ravinteikas ja sen sanotaan tarjoilevan jos jonkinlaista terveysvaikutusta. Ihan vaan maistiaisina, hyötykasvitutkijoiden mukaan sen rautapitoisuus on reippaasti pinaattia parempi sen kalsiumpitoisuus jättää maidon taakseen ja vitamiineja siinä on oikeasti pommin verran. Lisäksi miedon makuisen nokkosen sanotaan puhdistavan verta, laskevan verensokeria ja verenpainetta, tehostavan suoliston toimintaa ja poistavan raskasmetalleja elimistöstä. Joten eipä kannata aikailla, puskaan vaan! Nokkosta kannattaa myös kuivata talven varalle. 

Löysin ensimmäiset nokkoset viime viikonloppuna itäisen Suomenlahden saaristosta. Uskollisesti ne aina ilmestyvät vakkaripaikoilleen. En malttanut edes jättää pienimpiä jatkamaan kasvuaan, niin kovaksi nokkoshimo kasvoi maata katseella skannatessa.

Jo pikkutyttönä yksi suosikkiruoistani oli nokkoskeitto ja nokkoskastike. Nyt näyttäisi siltä, että olen onnistunut siirtämään tämän mieltymyksen omaan jälkikasvuuni. Viikonloppuna nelivuotiaamme huokaili pestoa kukkakaalin ja perunan kanssa makustellessaan, että se oli “niiiiin hyvää”. Tosin asiaan saattoi myös vaikuttaa pestoon lisätty feta, joka on kyseisen herkuttelijan yksi selkeä lemppariruoka.



Mutta sai pesto kehuja muultakin perheeltä ja itse söin peston jämät ihan sellaisenaan lautaselta. Seuraavia nokkosia odotellessa siis. Ajattelin viimeinkin kokeilla nokkosen lisäämistä smoothieen sellaisenaan - siis ilman esikäsittelyä. Poltinkarvat saavat blenderissä sellaista kyytiä, että polttavuus häviää mutta ravinteet ovat kaikkein parhaiten tallessa.  

Samoin täällä odotellaan maitohorsman ilmestymistä. Voikukkaa en ole vielä lautaselleni ottanut, ehkä se otetaan testiin seuraavaksi. 

Hauskaa hortoilua kaikille!

Nokkospesto fetalla

vajaa litra nuoria nokkosia
vettä
7-10 basilikan lehteä
1 valkosipulinkynsi hienoksi silputtuna
70 g laadukasta fetaa hienoksi murennettuna
1 dl cashewpähkinöitä hienoksi rouhittuna
1 tl sitruunamehua
2-3 rkl oliiviöljyä (extra virgin)
suolaa ja mustapippuria

Kerää nokkoset (hanskat kädessä!) mahdollisimman nuorina. Ryöppää ne runsaassa vedessä (noin 2-3 minuuttia). Valuta ja anna nokkosten hieman jäähtyä. Purista niistä sitten ylimääräinen vesi pois. 

Jos haluat hieman rouheampaa pestoa (kuten oma pestoni), siirrä puristettu nokkospallo leikkulaudalla ja silppua nokkoset ja basilika veitsellä hienoksi. Siirrä silputut yrtit kulhoon ja sekoita huolellisesti mukaan muut ainekset. Mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Anna maustua hetki ennen tarjoilua. 

Voit valmistaa peston myös sauvasekottimella. Näin sen koostumus on hienojakoisempaa ja itse valmistus tietysti hieman nopeampaa.

Tarjoile pesto esim kukkakaalin, perunan tai pastan kanssa. Se maistuu huippuhyvältä myös leivän päällä!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää pestoa tuli juuri tehtyä! Paahdoin pannulla sekaan myös cashew-pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä - lisäsin myös suolakurkun tuomaan etikkaisuutta. Nokkoset toimii erinomaisesti vaikkapa munakkaassa tai chevre-juuston kaverina. Hyvää hortoilua!

Polkkapossu kirjoitti...

Juuri tein nokkospestoa. Hauska idea heittää fetaa sekaan. Hyvin on kulunut leivällä ja spagetin kanssa. Huomenna lisää noukkimaan, jos vaikka nokkossipsejä tekisi :)

Unknown kirjoitti...

Eikö toimikin hyvin se feta! Tuota suolakurkkua voisi myös joskus kokeilla.

Tein viime viikonloppuna nokkossipsejä sillä seurauksella, että niitä kinutaan meillä nyt koko ajan lisää. Niihin tuli mukavasti hieman syvyyttä (ja samalla vähän entistäkin enemmän ravinteikkuutta) kun hieroin öljyttyihin nokkosiin hieman oluthiivaa.

Anonyymi kirjoitti...

Huikean hyvää iltapalaksi kunnon ruisleivän päällä. Laitoin lisäksi auringonkukansiemeniä rouhittuina.

Unknown kirjoitti...

Jes, tosi mukava kuulla! Auringonkukansiement ovat hyvä lisä tähän.