16.6.11

Kohta niitä saa ja torta di risotto



Hui, pari viikkoa onkin hujahtanut lähinnä pihapuuhissa (ehkä se pikkupiha vielä joskus valmistuu). Sitä uuden kasvun ihmettä aina vaan ihaillessa ei enää jaksaisi odottaa, että kaupan hyllyyn ilmestyvät kotimaiset vihannekset.

Joitakin vihanneksia on jo ilmestynyt, mutta kaikkein eniten unelmoin kotimaisesta kesäkurpitsasta, kukkakaalista ja parsakaalista. Näitä odotellessa testasin brittiläistä alkuperää olevan Uusi kasviskeittiö -kirjan Italialta haiskahtavan Torta di risotto -reseptin, johon tulee kesäkurpitsaa. Suomalaistin ohjetta hieman, ja siitä tuli oikein ihanaa.

Raparperipiirasta on jo tehty pariin otteeseen, ja olenkin kehittänyt mukaillun version Marttojen julkaisemasta Martan kesäkirjan pähkinäisesta raparperipiiraan ohjeesta. Pitänee kuvata tämä tulokas tänne myös pian.

Viime postauksen aikoihin kukkineeseen päärynäpuuhun on tulossa aivan uskomattoman paljon hedelmää. Mitä siitä kaikesta voi tehdä? Kaipaan kipeästi vinkkejä päärynäpiiraan lisäksi. Muuten joudun tekemään tonneittain piirasta.

Torta di risotto
(Uusi kasviskeittiö -kirjasta mukailtu versio)

2 kesäkurpitsaa leikattuna pitkittäin 0,5 cm viipaleiksi
5 rkl oliiviöljyä
1 tölkki (400g) tomaattimurskaa
0,5 tl balsamiviinietikkaa
1 tl sokeria
2 kourallista basilikaa revittynä
2,5 dl risottoriisiä
100 g leipäjuustoa kuutioina
100 g kermajuustoa kuutioina
50 g pecorinoa (tai parmesaania) raastettuna
4 rkl paahdettuja korppujauhoja
suolaa
pippuria

1. Voitele kesäkurpitsaviipaleet öljyllä ja paista uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet.


2. Paista valkosipuli öljyssä kattilassa, kunnes se alkaa tuoksua. Lisää tomaattimurska, etikka, sokeri, suolaa ja pippuria. Kypsennä noin 10 minuuttia, tai kunnes kastike on saennut hieman.

3. Kuumenna toisessa kattilassa runsaalla suolalla maustettua vettä kiehuvaksi (vettä ei tarvitse mitata) ja lisää riisi. Alenna lämpöä sen kiehuttua ja kypsennä kunnes riisi on kypsää, mutta al dente -napakkaa. Noin kymmenisen minuuttia on hyvä aika.


4. Kuutioi ja raasta juustot.


5. Lisää riisi tomaattikastikkeeseen ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon juustot ja lisää suolaa ja pippuria, jos tarpeen.


6. Jauhota öljytty vuoka korppujauholla joka puolelta.


7. Ammenna vuokaan puolet riisiseoksesta ja lado päälle kesäkurpitsat. Lisää lopuksi päälle loppu riisiseos. Ripottele päälle korppujauhoa.


8. Paista 220 asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes pinta on ruskistunut ja torta kuplii reunoilta. Anna seisoa 10 minuuttia (tärkeää, jotta torta irtoaa vuoasta!).


9. Irrota torta vuoan reunoilta pitkällä ja terävällä veitsellä ja kumoa. Koputtele vuokaa joka puolelta ja nosta pois. Tarjoile esim vihreän salaatin kera.